7 tips voor het opruimen van je kledingkast

opruimen van je kledingkast

Sinds afgelopen dinsdag ben ik weer in Nederland, met een koffer vol kleding uiteraard. Dit moest allemaal mijn kast weer in, dus werd het tijd om mijn kledingkast eerst is flink op te ruimen. Ik wist dat ik heel veel kleding weg kon doen. Vooral omdat ik een stukje zwaarder ben geworden, en ik het dus niet meer pas. Maar ook gewoon omdat er veel kleding tussen zit wat ik gewoon simpelweg niet meer aantrek. Dus het werd gewoon tijd voor een grote opruimbeurt. Ben jij benieuwd hoe ik dat heb aangepakt? Lees dan snel verder, want ik geef jou mijn 7 tips voor het opruimen van je kledingkast!

Tip 1; Haal al je kleding uit de kast

Om een einde te maken aan chaos, moet het eerst een chaos worden. Haal alles uit je kast, en maak je kast vervolgens grondig schoon.

tips kledingkast opruimen; alles er uit

Ik heb ook al mijn kleding in één keer uit mijn kast gehaald. Gewoon op een hoop. Zo kon ik ook meteen het stof uit mijn kast zuigen en overal even een doekje langs halen. Zo begin je met een heerlijk frisse start, en kast natuurlijk!

Tip 2; Regel dozen en/of vuilniszakken

Regel vier verhuisdozen of vier vuilniszakken. Schrijf op nummer één ‘weg’, twee ‘houden’, drie ‘twijfel’ en vier ‘verkopen/’weggeven’.

Ik gebruikte zelf vuilniszakken, omdat ik geen verhuisdozen had. Ook gebruikte ik maar drie vuilniszakken in plaats van vier. Dit heeft te maken met dat ik met mezelf had afgesproken; ‘bij twijfel, wegdoen of verkopen’. Ik ben namelijk nog al een twijfelkont, en ik weet van mezelf dat anders al mijn kleding bij ‘twijfel’ had gelegen. En ja, uiteindelijk dus weer terug in de kast belandde. Dus die vierde vuilniszak heb ik weggelaten. 

Tip 3; Hou de strijkplank en strijkbout gereed

Alles ziet er mooier uit als het netjes gestreken is, dus zet die strijkplank klaar. Het is even een werk, maar je hebt er later echt profijt van!

Bij mij kwam driekwart van mijn kleding natuurlijk ook uit mijn koffer, dus is het sowieso wel even lekker om de strijkbout er over heen te halen. Ik heb er wel een nieuwe strijkbout voor moeten halen, aangezien de strijkbout stuk was. Met deze strijkbout ben ik super blij, want hij werkt goed en het strijken gaat super snel!

Philips PowerLife strijkijzer

Tip 4; Bekijk & pas alle kleding

Vaak denk je dat je een bepaalde kledingstuk nog past, maar blijkt dat toch niet zo te zijn. Of zit er in een bepaald jurkje een gat, wat je helemaal niet wist. Bekijk en pas dus al je kleding. Is het stuk? Doe het weg, of laat het maken. Te klein? Doe het weg, of kies er voor om het te verkopen.

Doordat ik de laatste maanden toch een aantal kilo’s ben aangekomen, paste ik heel veel kleding niet meer. En ja, dat was heel veel. Nu moet ik ook zeggen dat ik het ook lang geleden is dat ik al mijn kleding heb gepast, dus misschien paste het al heel lang niet meer hoor.  Het ruimt in ieder geval wel lekker op!

Tip 5; Stel kritische vragen

Je zal ongetwijfeld ook veel ‘twijfel items’ hebben. Stel je zelf dan een aantal vragen, zoals ‘Heb ik dit kledingstuk het afgelopen jaar gedragen”, “Past het nog” of “Kan ik het combineren met andere items uit mijn garderobe?”. Is het antwoord op al deze vragen ‘ja’, dan kun je het kledingstuk terughangen. Is het een ‘nee’, gooi het dan lekker weg. De kans dat je het dan nog aan gaat trekken is heel klein.

Zoals ik hier boven al zei had ik geen aparte vuilniszak met ‘twijfel items’. Toch maakte ik wel gebruik van de bovenste drie vragen, omdat het een goede manier is om er achter te komen of je een kledingstuk nou wel of niet moet houden.

Tip 6; Sorteer je kleding in je kast

Nu kunnen al je kleren weer terug de kast in. Vouw alles netjes en met aandacht op (ja, ook je ondergoed en sokken!!). Dan is de kans groter dat je het langer netjes houdt. Alles wat snel kreukt, hang je op. Verder berg je op per categorie (shirts bij elkaar, broeken bij elkaar, etc.) Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor kast je hebt. Heb je veel ruimte om dingen op te hangen, dan kun je er voor kiezen om meer dingen op te hangen. Heb je veel planken, dan kun je er voor kiezen om meer dingen op te vouwen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij liever dingen op kleur hangt, doe dit dan ook. Je kledingkast moet ingedeeld zijn zoals jij het fijn vindt!

kledingkast opruimen; wat hang je op?

Ik heb er voor gekozen om niet al te veel kleding op te hangen. Het wordt al snel vol en dan ziet het er niet meer netjes uit. Mijn jasjes en colbertjes heb ik opgehangen. Ook mijn blousejes, shirtjes en jurkjes die snel kreuken heb ik opgehangen. Verder heb ik er voor gekozen om de rest neer te leggen. Ik heb wel alles gesorteerd. Zo is de bovenste plank winterjurkjes en vesten. De plank er onder zijn shirts met lange mouwen. Daaronder liggen mijn zomer t-shirtjes. De onderste twee planken zijn mijn jeans en broeken. Dit is ook kleding die je makkelijk op kan vouwen, het kreukt namelijk niet zo snel.

kledingkast opruimen; wat vouw je op?
Mijn ondergoed, sokken, hemdjes en panty’s liggen in laden. 

Tip 7; Laat je kledingkast heerlijk ruiken

Als finishing touch kan je een geurzakje in de kast leggen voor een frisse en lekkere geur!

Ik zelf heb gisteren dit geurzakje van Rituals besteld. De verzorgingsproducten van Rituals vind ik altijd erg lekker ruiken, dus ik hoop dat het voor dit geurzakje ook geldt. Uiteraard laat ik dit weten zodra het product binnen is!


Heb jij nog een tip voor het opruimen van je kledingkast?


Beeld: Selamlis.nl & bewerkt door Canva

** Hou verder mijn blog goed in de gaten, want volgende week ga ik een verkoophoekje maken op mijn site. Hierop vind je alle kleding die ik graag wil verkopen. En er zitten een paar hele mooie, en zelfs hele nieuwe, items tussen! **

Larissa

Hi en selam. Mijn naam is Larissa, 24 jaar en blogger op selamlis.nl. Een beauty, fashion en lifestyleblog, met heel veel uiteenlopende onderwerpen. Kom jij ook een kijkje nemen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Selamlis