Wat is een angststoornis; info, symptomen en behandeling

Wat is een angststoornis?

Ik heb er al vaak over geschreven op mijn blog, mijn angststoornis. Toch merk ik dat er nog een enorm taboe op rust. Zowel op het hebben van een angststoornis, als er over praten. Toch raar, als je nagaat dat van alle mensen ongeveer 20% ooit in zijn leven minimaal één angststoornis heeft gehad. Tijd dus om er over te praten. Tijd om het taboe te doorbreken, tijd dat het geaccepteerd gaat worden. Elke week zal er een blog verschijnen die in het teken zal staan van paniek, angsten en (het hebben van een) angststoornis. Deze eerste blog zal voornamelijk over de praktische informatie gaan. Wat is een angststoornis? Wat zijn de symptomen? Hoe wordt het behandeld? Hier lees jij alles over wat een angststoornis nou eigenlijk inhoudt. 

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerk door angstaanvallen. Als een angst geen reële grond heeft en de betrokken persoon er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis.

Angst is een fysieke en emotionele reactie op stressvolle situaties. Dit uit zich in een lichamelijke, cognitieve en emotionele reactie. Angst ken verschillende gradaties. Milde angst uit zich in gevoelens van ‘niet op je gemak voelen’. Maar in sommige gevallen is de angst te groot en kan het leiden tot buitensporige angst, waardoor iemand zich angstig gaat voelen in alledaagse siutaties.

Verschillende soorten angststoornissen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten angststoornissen, die ook allemaal hun eigen symptomen met zich mee brengen.

 • Gegeneraliseerde angststoornis
 • Agorafobie
 • Dwangstoornis
 • Paniekstoornis
 • PTSS
 • Angststoornis NAO
 • Sociale fobie
 • Specifieke fobie
 • Acute fobie
 • Angststoornis door een somatische aandoenig
 • Angststoornis door een middel

Zoals je ziet ontstaan er heel veel soorten angststoornissen. De ene angststoornis komt vaker voor als de ander. Ook verschillen de symptomen per angststoornis.

Hier kun je meer informatie vinden over deze verschillende soorten angststoornissen en de symptomen die er bij horen.

Algemene symptomen van een angststoornis

Ondanks dat er zoveel verschillende angststoornissen bestaan, is er wel een algemeen beeld van de symptomen.

 • Er zijn heftige angsten in het dagelijks leven, vaak zonder directe aanleiding;
 • De angst blijft bestaan en gaat niet weg;
 • De angst beperkt in het functioneren;
 • Fysieke kenmerken zoals hartkloppingen, zweten, misselijk of benauwdheid;
 • Vermijden van nieuwe of moeilijke situaties.

Hoe wordt een angststoornis behandeld?

Angststoornissen zijn over het algemeen goed te behandelen. Echter gaat een angststoornis bijna nooit over zonder behandeling. Het doel van de behandeling is de klachten verminderen of helemaal laten verdwijnen. Gesprekken met een psycholoog kunnen helpen om de angsten beter te begrijpen of beter met de angst om te gaan. Soms schrijf de huisarts medicijnen voor of een combinatie van medicatie en gesprekstherapie.

De meest gebruikte behandelmethode voor angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Maar ook EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan bijvoorbeeld worden gebruikt. Er zo zijn er nog andere manieren om een angststoornis te behandelen. Vraag altijd, voordat je begint aan een behandeling, welke methode jouw psycholoog gebruikt.

Boeken over angst

Hieronder vind je twee zelfhulpboeken, namelijk ‘De angst de baas’ en ‘Stap voor stap je angst overwinnen’.  Het is geen vervanging van een behandeling met een psycholoog, maar kan wel een goede toevoeging zijn op een behandeling. Ook kan het handig zijn om te gebruiken, voordat je behandeling van start gaat.

Youtube

Een paar maanden geleden is er een documentaire verschenen op Youtube. In deze documentaire vertelt Alwin over zijn angststoornis, hoe het voelt en wat dit voor hem betekend. Ik vond dit een fijne documentaire om te kijken, vooral het stukje herkenning die ik er in vond.

Mijn diagnose

Ik zelf ben, op mijn zeventiende, gediagnosticeerd met een gegeneraliseerde angststoornis, in combinatie met agorafobie. Wat dit voor mij betekent heeft, wat mijn symptomen waren en hoe ik behandeld ben, dat vertel ik in een latere blog.


Heb jij ooit te maken gehad met een angststoornis?


Beeld: Pixabay & bewerkt met Canva
**Dit artikel bevat affiliate links**

Larissa

Hi en selam. Mijn naam is Larissa, 24 jaar en blogger op selamlis.nl. Een beauty, fashion en lifestyleblog, met heel veel uiteenlopende onderwerpen. Kom jij ook een kijkje nemen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Selamlis